Herlaad Persona 3 zich genoeg voor een remake?

Een artikel van Hylian

Tegenwoordig kijk je misschien naar sommige remasters en vraag je je af: wat heeft het voor zin? Of het originele spel is onlangs uitgebracht of het origineel de tand des tijds makkelijk doorkomt, er zijn een hele reeks redenen om cynisch te zijn over remasters of remakes. Dat gezegd hebbende, als er één game is die een remake waard is, dan is het Persona 3. Het is niet alleen feitelijk de oorsprong van wat een Final Fantasy-achtige megafranchise is geworden in Japan (en nu in het Westen), maar het beschikt misschien ook over een van de de donkerste en boeiendste verhalen die in de Persona-franchise zijn verteld.

Baby,Baby,Baby...

Voor niet-ingewijden is Persona 3 Reload een echte remake van de turn-based JRPG uit 2006, een die zowel dungeon-crawler als een sociale sim op school omvat. Omdat Persona 3 feitelijk drie verschillende versies heeft (3, FES en Portable), elk met aanpassingen en verschillen, kan het verwarrend zijn om te begrijpen op welke Reload is gebaseerd. Het wordt al snel duidelijk dat het meer lijkt op het origineel en FES, maar met gameplay-verbeteringen van Portable en zelfs enkele mechanics van Persona 5.

In Persona 3 speel je als een naamloze student die zich aansluit bij de ‘Specialized Extracurricular Execution Squad’ (SEES), een groep studenten die het fenomeen Dark Hour onderzoekt. Tijdens dat uur treedt je een gigantische toren genaamd Tartarus binnen dat zo’n 250 verdiepingen telt. Shadows die zich voeden met menselijke geesten leven hier en de studenten gebruiken hun persona’s (een manifestatie van je eigen innerlijk) om ze te bevechten. de toren moet beklommen worden om meer van het verhaal te weten te komen en de levels zijn zelf ook willekeurig gegenereerd door de game.

Sociaal linken sinds 2006.

Wat de daadwerkelijke inhoud betreft, volgt Persona 3 Reload echter de sociale links die Persona 3 FES deed, met enkele kleine aanpassingen. De eerste aanpassing is dat de sociale links van Persona 3 Portable voor de mannelijke teamgenoten tot op zekere hoogte zijn overgenomen, dankzij wat P-Studio ‘Linked Episodes’ noemt, waarmee je tijd kunt doorbrengen met de mannelijke metgezellen, wat eerder niet het geval was. Dat is iets in de originele Persona 3. Dat betekent natuurlijk dat Persona 3 Reload het mannelijk hoofdpersonage en zijn sociale links volgt, en het vrouwelijke karakter volledig achter zich laat, wat voor veel fans wellicht een zware domper is.

Ten tweede is de Aigis Social Link allemaal aanwezig en correct in Reload, terwijl deze niet aanwezig was in Persona 3, maar wel in FES en Portable. Tartarus is nog steeds de clue van de game, en al is het her en der wel wat aangepast, blijft Tartarus een enorme, monotone grind die zijn funfactor verliest na slechts een fractie van de meer dan 250 verdiepingen te hebben gespeeld. P-Studio heeft hier wel wat aan gesleuteld, maar toch lijkt het nog niet perfect te zijn.

Frietje met tartarus.

Dus om te beginnen heeft Tartarus ongeveer hetzelfde aantal verdiepingen in Persona 3 Reload, wat eigenlijk behoorlijk schokkend is. Er is deze keer echter zeker meer variatie in de verdiepingen, en er is meer te doen (zoals Monad Doors en Monad Passages, welke bosses, items en enorme XP-bronnen kunnen zijn), en de werkelijke waarheid is dat, hoewel er een vergelijkbaar aantal verdiepingen is, ze wel een stuk korter lijken. Sommige verdiepingen kun je zelfs binnen enkele seconden bereiken. Dus, lost Persona 3 Reload de Tartarus-grind op? Voor het grootste deel wel ja… al had ik persoonlijk liever gezien dat het nog wat korter was geweest. Het goede nieuws is dat in New Game Plus je personageniveau nu wordt overgedragen, dus als je Tartarus eenmaal grotendeels hebt gedaan en je wilt de game nogmaals doorspelen, zal het vast een pak sneller verlopen.

Elementen uit de andere personas?

De gameplay is zeer vergelijkbaar met de recentere Persona 4 en 5. Van deze laatste werd zelfs de baton-pass, oftewel het vlug switchen van personages om combo’s uit te delen, overgenomen. Zijnde dat het in deze game wel nu ‘Shift’ noemt. Insta-death spreuken zijn ook terug van de partij en dit kan ook tegen je gebruikt worden, maar daar kan die Shift nu gelukkig tegen helpen.

 

Persona 3 Reload biedt ook nieuwe avondactiviteiten met teamgenoten, zoals tuinieren en dergelijke; een nieuwe terugspoelfunctie waarmee je een vorige dag opnieuw kunt laden; nieuwe Strega-verhaalinhoud; en volledig uitgesproken conversaties. Ja, het is een compleet nieuwe stemmencast – wat een beetje schokkend kan zijn als je het origineel meer dan een paar keer hebt gespeeld – maar na een paar uur begin je te beseffen dat de nieuwe stemacteurs fantastisch werk hebben geleverd, en je zou kunnen zeggen dat het beter is dan het origineel.

 

wikken en wegen.

Persoonlijk zou ik nog steeds graag de Monad Depths, de uitdagingskamers en enkele Social Links van Portable van het vrouwelijk personage zien verschijnen, maar helaas is dat hier niet het geval. Dus de beste manier waarop ik Persona 3 Reload kan samenvatten, is door te zeggen dat het het verhaal van Persona 3 is (met een beetje meer diepgang als het om Strega gaat), met een Persona 4-speelstijl, met de oogverblindende effecten en stijl van Persona 5. Zowel visueel als mechanisch is Persona 3 Reload een geweldige remake.

Is hij het waard?

Alles bij elkaar is Persona 3 Reload een prachtige en ongelooflijk goed gemaakte remake van een klassieker. Zoals ik al eerder concludeerde, is het het verhaal van Persona 3, met de gameplay van Persona 4, met behulp van de Persona 5-engine, wat verdomd fantastisch is. Had P Studio Tartarus minder lastig kunnen maken? Zeker. Maar dat is mijn enige klacht, en zelfs dan is het erin geslaagd de ervaring te verbeteren. Het is zeker veel minder zwaar en repetitief gemaakt, dus in dat opzicht heeft het zeker zijn doel bereikt. Over het geheel genomen heeft Persona 3 Reload echter een klassieker uit 2006 genomen en er een must-play van gemaakt voor de huidige generatie, wat alleen al lof verdient. Kortom, het is een prachtige remake die iedereen zou moeten spelen, zelfs als je het origineel (of een van de varianten ervan) al hebt gespeeld.

Switch_
Hylian

Persona 3 Reload is een absoluut briljante remake van een klassieker uit 2006. Terwijl de originele P3 in feite de plek is waar de huidige kolos van een franchise zijn identiteit markeerde, is Persona 3 Reload op veel vlakken de beste versie van de serie.